Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

Content marketingul este printre cele mai ieftine și eficiente moduri de a aduce vizitatori pe site. Conform HubSpot, marketerii care prioritizează bloggingul au de 13x mai multe șanse să obțină un ROI pozitiv. Însă fără SEO, conținutul valoros riscă să nu ajungă la oamenii potriviți.

De ce content marketing?

Există în lume peste un miliard de bloguri – adică unul la 7 persoane. Probabil te întrebi de ce realizarea și share-uirea de conținut gratuit îți ajută afacerea. Ei bine, iată de ce:

  • 6x rată de conversie pentru traficul care a interacționat cu conținutul unui brand
  • Educă audiența
  • Generează leaduri de 3x mai calitative decât reclamele plătite
  • Brand awareness
  • 91% din afacerile B2B fac content marketing
  • Generează încredere și autoritate de brand

Related: Strategia de content marketing, creetă și implementată pentru firma ta

SEO și algoritmul Google

SEO se bazează pe adaptarea site-urilor la algoritmul Google pentru ca acestea să apară printre primele rezultate pe motorul de căutare. Nu voi intra în foarte multe detalii, dar e bine să știi că algoritmul Google este schimbat aproape zilnic. Acesta a evoluat enorm pe parcursul anilor și continuă să o facă.

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing
Sursă imagine aici

De aceea SEO nu este un sprint, ci un maraton. Un site cu poziție bună pe Google este sigur, are vechime, are trafic și conținut relevant și folositor pentru utilizatori.

Așadar, să trecem la primii pași pe care să îi faci pentru ca site-ul tău să ocupe un loc în rezultatele Google cu ajutorul content marketingului. 

Pasul 1. Obiective

Care este nișa ta?

Ce tip de conținut vrei să realizezi?

Ce vrei să faci cu acest conținut?

Nu vei face o treabă prea bună dacă nu stabilești încă de la început tipul de conținut pe care vrei să îl creezi. Pentru a avea succes, e bine să fii pasionat de subiectul pe care se bazează conținutul tău. Atunci când îți place subiectul, se vede și se simte – iar rezultatele reflectă asta.

Evident, trebuie să scrii conținut care să-i intereseze pe oameni. Și asta ne aduce la pasul 2.

Pasul 2. Research pe audiență

Poți sări peste acest pas dacă ai un avatar de client bine definit (sau mai multe). Pentru a scrie conținut care să îți placă dar care să fie și consumat, răspunde la următoarele întrebări:

Ce întrebări își pune avatarul meu?

Ce probleme are cu care îl pot eu ajuta?

Cum să îți dai seama de întrebările sau problemele pe care clienții tăi și le pun? Noi folosim un tool gratuit extrem de util, Ubersuggest.

Related: Ce este un avatar de client și cum îl poți găsi

Cum funcționează:

Introdu cuvântul cheie (poate fi serviciul sau produsul pe care îl oferi). Am folosit bijuterii ca exemplu:

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

Să presupunem, de dragul exemplului, că ai un magazin online de bijuterii. Pe Ubersuggest afli că în România acest termen e căutat de 4,400 de ori lunar sub diverse forme. Mai jos vezi exact termenii folosiți de oameni pe Google când fac căutări legate de bijuterii:

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

Acum ai aflat că oamenii sunt interesați de bijuterii de argint, de aur sau de branduri populare ca Teilor și Pandora. Pentru a merge mai departe și a găsi idei interesante de conținut, apasă butonul de QUESTIONS.

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

Aici ai acces la cele mai populare articole legate de termenul de căutare bijuterii. Poți găsi inspirație pe subiectele care îi interesează cu adevărat pe cei care îți caută produsul. Pe coloana din dreapta vei vedea și popularitatea articolului respectiv pe Facebook pentru a-ți face o idee despre potențialul subiectului de a deveni viral.

Pasul 3. Keyword research

Află cuvintele cheie care au cel mai mare volum de căutare pentru avatrul tău de client. Procesul descris la pasul 2 e un început destul de bun. Poți exporta în excel principalele cuvinte și expresii folosite împreună cu cuvântul cheie principal. Poți combina toate aceste date cu mai multe cuvinte cheie legate de business-ul și activitatea ta. 

Astfel, îți vei concentra descrierile de produs, postările pe social media sau articolele pe blog pe subiectele de interes. Ce subiecte sunt de interes? Cele care au cel mai mare volum de căutare și cele care au un CPC (cost per click) mai ridicat. Cu cât CPC-ul e mai mare, cu atât intenția de cumpărare este mai mare și deci rata de conversie este mai ridicată.

Alte tool-uri de SEO

Google Keyword Planner

La fel ca Ubersuggest, tool-ul de keyword research de la Google te ajută să găsești termenii cei mai căutați pe un anumit subiect. Îți spune volumul de căutare, CPC-ul și îți sugerează noi cuvinte cheie pe care să le folosești în strategia ta de conținut.

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

BuzzSumo

Cu BuzzSumo vei găsi cele mai populare subiecte din domeniul tău de interes. Este un tool popular și util însă are o versiune gratuită limitată.

Tipuri de conținut

Blogul e o resursă care ajută afacerile să ocupe un loc bun pe motoarele de căutare, însă nu ar trebui să te limitezi la articole ca fiind singura sursă de conținut pentru SEO. Conținutul vizual, cum ar fi imagini sau video, ocupă o proporție tot mai mare în rezultatele căutărilor pe Google. 

În plus, Instagram, Facebook sau YouTube sunt mediile ideale în care să îți aplici strategia de conținut bazată pe vizual.

Cum obții cel mai bun content marketing pentru SEO

#1 Fii consecvent

Creează și distribuie conținut periodic. Noi postăm un articol pe blog în fiecare săptămână, fără excepție. Avem zilnic postări pe paginile de socializare (inclusiv în stories) și un Newsletter săptămânal. Dacă trec chiar și 2-3 zile fără să dăm un semn, pierdem o treime sau chiar jumătate din traficul organic generat de social media (și chiar mai mult din engagementul organic).

Ce e mai rău, durează câteva săptămâni să ne revenim după câteva zile fără conținut. E extrem de important să-ți faci un plan în care să postezi conținut periodic și să te ții de el. 

#2 Limitează-te la aria ta de expertiză

Noi nu suntem experți financiari deci ar fi o greșeală să scriem un articol despre ce investiții ar trebui să faci în perioada asta. Google „răsplătește” site-urile care au conținut pe subiecte de autoritate.

#3 Înțelege problemele avatarului de client

Și scrie despre ele, filmează-te, creează infografice, postări sau imagini. Bazează-ți strategia de content marketing pe frustrările, obiecțiile sau problemele reale cu care se confruntă clienții tăi. Combină asta cu cuvintele cheie relevante descoperite în faza de research și ai obținut conținut relevant care și apare în rezultatele de căutare.

#4 Ia în calcul călătoria clientului

În eCommerce (și nu numai), clientul trece printr-un anumit proces, de la identificarea nevoii pe care o satisface produsul tău și până la folosirea acestuia după cumpărare. E important să cunoști această călătorie și să îți adaptezi conținutul fiecărei etape.

Bonus – vezi ce funcționează pentru competitorii tăi

Un mod eficient prin care să faci content marketing reușit care să și apară pe motoarele de căutare este să te axezi pe ceea ce funcționează deja. Nu e nevoie să reinventezi roata, nimeni nu o face. Poți vedea cuvintele cheie cu care apar în Google competitorii tăi folosind tool-ul Ubersuggest.

Tot ce trebuie să faci este să le introduci URL-ul, și voilà! Iată ce a apărut când am introdus site-ul celor de la elefant.ro în locul unui cuvânt cheie în tool-ul Ubersuggest:

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

Cu un scroll, pot afla gratuit cuvintele cheie cu care elefant.ro apare cel mai des în topul Google:

SEO, Cum să obții potențiali clienți pe site prin SEO și content marketing

Un competitor poate afla că principalele produse cu care elefant apare în topul Google sunt cărțile, ceasurile și brățările. Poți vedea și numărul de accesări aduse de aceste cuvinte pe site-ul elefant într-o singură lună.

În special dacă ești la început, cele mai bune cuvinte cu care să-ți începi strategia de SEO sunt cele cu volum mare de căutare, CPC mare și SEO difficulty scăzut.  

În meniul din stânga poți accesa secțiunea de Top Pages unde vei vedea cele mai accesate pagini ale site-ului respectiv. Vei vedea și popularitatea acestora pe Facebook (numărul de shares) sau de câte ori a fost menționată pagina respectivă pe alte site-uri (number of backlinks). Cu cât aceste valori sunt mai ridicate, cu atât mai valoros este tipul de conținut.

Concluzie

Content marketing și SEO merg mână în mână. Nu ai vrea să creezi conținut pe care să nu îl citească nimeni. Ar fi o pierdere de energie, timp și bani.

De asemenea, un conținut valoros care nu este găsit pe Google nu valorează prea mult. Ai nevoie de ambele pentru a-ți propulsa site-ul pe motoarele de căutare și pentru a-ți pune brandul pe buzele tuturor.

Spor la conversii!

Anda C.

Online marketer @ALY Media

Share this on:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ABOUT US

We’re the game changers of web development services. Our no compromise, no bullshit approach has led us to create projects that deliver outstanding results.

Follow us on

AlyMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a AlyMedia cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services